Retseptid

Huvitavaid viise vutimunade kasutamiseks

Jaapanlased kastavad kõvaks keedetud vutimunad kalast, krevettidest ja juurviljadest tehtud kastmesse ja praevad rohkes rasvas.

Briti versioon on šoti munad, kus kõvaks keedetud mune veeretatakse lihast ja jahust valmistatud segus ja seejärel praetakse rohkes rasvas.

Hiina tänavakaubitsejad müüvad vutimune, mis on kõvaks keedetud tee sees. Pidavat olema väga maitsvad, aga kuna tee värvib munavalge määrdunud pruuniks, siis võib siinmail tekkida tõrkeid munade söömisel. (siiski, huvitav oleks järele proovida).

Hiina moodi on ka vutimunade keetmine sojakastmes, kus munavalge värvub tumepruuniks (võib arvata, et sojakastet on lahjendatud veega, aga pole kindel).

Kentucky vutt

  • 6 puhastatud vutti
  • 2 sidrunit
  • 1 tl soola
  • 1 tl salveid
  • 0,5 tassi oliivõli
  • 2 väikest küüslauguküünt
  • 100 g sulavõid
  • 1 tass veini

Asetage vutid pannile ja pritsige üle sidrunimahlaga; hõõruge vutte soolaga, siis pintseldage sulavõi ja oliivõli seguga üle; hõõruge vutte purustatud küüslauguga ja puistake peale salveid; valage peale teise sidruni mahl ja riivitud koor ning lisage vein; küpsetage kaane all 200ºC juures tund aega või kuni praad on pruun; serveerige mahlaga; 3 inimesele.

Salat vutimunade ja spargliga

4 inimesele:

  • 24 vutimuna
  • 300 g värskeid salatilehti
  • 12 keedetud valget sparglijuurt
  • 1 spl sinepit
  • 1 dl punaveini äädikat
  • 1dl oliiviõli
  • soola, valget pipart

Salatilehed pesta, puhastada, hakkida ja asetada salatikaussi. Vutimune 3 minutit keeta ja koorida. Salatikastmeks segada sinep, õli, äädikas, sool ja pipar. Kaste lisada salatile. Jaotada salat neljale sügavale taldrikule ning garneerida spargliotste ja poolekslõigatud vutimunadega.

Vuti martinee (martinet`)

Pange rosinad konjakisse ja leotage tund aega. Hõõruge vutid seest ja väljast soola ja pipraga. Küpsetage pannil või sees, praadige iga külge 5 minutit, vutid peavad olema täiesti kollased. Tõstke lusikaga rosinad vuttide kõhuõõnde, valage üle konjakiga ja laske haududa umbes 20 minutit.

Talupojasupp vutimunadega

4 inimesele:

  • 12 vutimuna
  • 40 g riivjuustu
  • 4 viilu röstleiba
  • 80 g võid
  • 2 puljongikuubikut

Puljongikuubikud panna 1l keevasse vette. Röstleivaviilud pruunistada pannil 40 g võiga. Võtta leivaviilud välja, lisada ülejäänud või, lüüa munad ettevaatlikult lahti, praadida pannil härjasilmad, seejuures jälgida, et munavalge jääks selgeks ja munakollane peaaegu tooreks. Igale taldrikule asetada röstleivaviil, vaheldumisi: teelusikatäis riivjuustu, 3 vutimuna ja uuesti riivjuust. Lõpuks lusikatäie kaupa kallata üle puljongiga.

Saskatchewani küpsetatud vutt

Vuti küpsetamiseks peetakse parimaks 220ºC temperatuuri. (Saskathcewani Ülikooli uuringute tulemus).
Asetage vutt rind ülespoole võiga määritud kuumuskindlast klaasist anumasse. Küpsetage 30 grammi võiga umbes 14 minutit 220ºC ahjus ja kastke sageli praevedelikuga. Soovi korral võib kasutada niisket täidist, mis aitab liha mahlakamana hoida. (Kehaõõnde võib panna tüki Cheddar`i juustu).

Vutimunad praetud kartulitel

4 inimesele:

  • 12 vutimuna
  • 2 suurt kartulit
  • 2 spl riivjuustu
  • 50 g võid
  • 1 küüslauguküüs
  • 3 salvei lehte
  • soola

Kartulid fooliumisse mähkida ja küpsetada 40 min. 180cC juures. Koored soojalt eemaldada, pikuti 2 cm-ks viiludeks lõigata. Praadida pannil, kus on 30 g võid, küüslauk ja salvei, mitte purustada. Munad järjest taldrikule lahti lüüa. Ülejäänud või pannil sulatada ning selles munad aeglaselt praadida. Kartulid katta vutimunadega, asetada vaagnale, maitsestada soola ja riivjuustuga.

Demoville`i vutt

  • 12 vutti
  • 1,5 tassi jahu, milles on soola ja küpsetuspulbrit
  • 0,5 liitrit petipiima
  • 2 tassi salati- või praadimisõli

Lindudel lasta liguneda petipiimas ca tund aega; lisada veidi soola ja pipart; veeretada linde jahus ja küpsetada rohkes rasvas kuni nad on kuldpruunid; jahu moodustab maitsva kooriku ja petipiim muudab vutiliha õrnemaks; 6 inimesele.

Retsept on pärit jänkide Kokaraamatu Klubi kongressilt

Omlett vutimunade ja spagettiga

4 inimesele:

  • 12 vutimuna
  • 150 g spagette
  • 30 g riivjuustu
  • 50 g võid
  • muskaatpähklit
  • soola ja pipart

Spagetid peaaegu kõvaks ("al dente") keeta, vesi ära kallata ja voolava vee all jahutada. Segamisanumasse vutimunad lahti lüüa, riivjuust, sool ja pipar lisada ja natuke muskaatpähklit peale riivida. Lõpuks lisada keedetud spagetid. Pool võist pannis sulatada, vahustada ja muna-spageti-mass juurde lisada. Praadida kuldseks ja ülejäänud või omletile peale kallata. Omletti pannil pöörata, nii et mõlemale küljele tekib krõbe koorik. Serveerida soojalt.

Marinaad vutilihale "Extra"

Marinaad neljale vutile keskmise kaaluga 160... 180 grammi vutt.

  • 1 spl cayenne`i pipart
  • 4 spl sidrunimahla
  • max 5 spl heledat virgin`oliiviõli
  • 1 tl ingverit
  • 4 küüslauguküünt
  • 1 tl koriandrit
  • 1 spl kurkumit
  • 3 spl maitsestamata jogurtit
  • pipart või piprasegu
  • soola

Marinaadi pandud vutid kata fooliumi vms kattega, hoia neid ca 12 tundi, aeg-ajalt keera. Grilli praeahjus või sütel. Käesolev vutiliha marineerimise retsept on pärit kaugelt idast (tõenäoliselt Hiinast). 2002a. Hansapäevadel Tartus said sedamoodi marineeritud grillvutid erakordse menu osaliseks.

Retsept on välja töötatud Järveotsa Põldvutifarmi prantsuse lihatõugu vuttide jaoks.

Krõbe röstleib vutimunade ja mustade trühvlitega

4 inimesele:

  • 16 vutimuna
  • 8 viilu täistera röstleiba
  • 100 g võid
  • 50 g musti trühvleid
  • soola, pipart

Röstleivast lõigata 16 ümmargust viilu. Määrida leib 20 g sulatatud võiga ja küpsetada ahjus 200 ºC juures kuldpruuniks. Pannis ülejäänud või sulatada, lüüa vutimunad üksteise järel taldrikusse lahti ja asetada ettevaatlikult härjasilmadena pannile. Munad aeglaselt praadida, nii et munavalge jääb puhtaks ja munakollane ei voolaks. Munad asetada röstleivaviilule, puistata peale soola ja pipart ning väga peeneks hakitud trühvlit.

Vutimunasalat Cherrytomatite ja "Cherry" mozzarellaga

4 inimesele:

  • 18 vutimuna
  • 12 Cherrytomatit
  • 8 "Cherry" mozzarellat (st väiksed ümmargused mozzarellad)
  • oliiviõli balsamäädikat (aceto balsamico)
  • soola, pipart

Vutimunad asetada potti külma vette, lasta keema ja madalal temperatuuril 4 minutit keeta. Vutimunad jahutada, koorida ning mozzarella ja eelnevalt kuumas veel kooritud tomatitega segada. Õli, soola ja balsamäädikaga segada ning külmalt serveerida.

Vutimuna-härjasilm röstsaial

4 inimesele:

  • 12 vutimuna
  • 3 viilu röstsaia
  • 1 tl võid
  • soola, pipart

Või pannil suurel kuumusel pruunistada. Lisada sool, võtta pliidilt ja lisada vutimunad (kui vaja, panni veelkord kuumutada, et vutimunad ei valguks laiali). Sai röstida, määrida ühele küljele või, jagada neljaks ja asetada igale neljandikule härjasilm.

Vutimunad Rucola`ga

4 inimesele:

  • 12 vutimuna
  • 3 kimpu rucola´t
  • 5 spl oliiviõli
  • 100 g riivjuustu
  • peotäis röstitud piiniaseemneid
  • 10 kooritud kreeka pähklit
  • paprikapulbrit
  • soola
  • pipart

Vutimunad keeta mitte eriti kõvaks ja koorida. Rucola lehed hakkida päris peeneks ja laiali puistata; segada õli, soola, pipraga, peeneks hakitud piiniaseemnete ja pähklitega, samuti juustukuubikute ja näputäie paprikapulbriga. Vutimunad asetada ilusasti rucola peale.

Caesari salat

  • 10 viilu röstsaia
  • 1 pott tammelehe salatit või Lollo rossot
  • 12 kõvaks keedetud omega-3- vutimuna
  • 1 dl riivitud Parmesani või Campanello juustu

Kaste:

  • 3 sl sidrunimahla
  • 1 peenestatud küüslauguküüs
  • 1 tl worcestershire' kastet
  • 0,5 tl sinepit
  • 0,25 tl soola
  • näputäis purustatud musta pipart
  • 5 sl oliiviõli

Selle maailmakuulsa salati mõtles 1924.a. välja ühe Kalifornia restorani peakokk Caesar Cardini, kui külastajaid saabus ootamatult palju ja toiduained olid otsakorral. Raputa kõik kastmeained kaanetatud purgis läbi. Lõika munad õhukesteks sektoriteks. Rösti saiaviilud rösteris, ahjuplaadil või kuival pannil; lõika paari sentimeetri suurusteks tükkideks. Rebi pestud ja kuivaks patsutatud salatilehed suutäiesuurusteks tükkideks. Tõsta jahtunud saiakuubikud ja salat kausis õrnalt läbi, lisa riivjuust ja tõsta jälle kergelt läbi. Pane salat vaagnale, aseta peale munasektorid ja nirista kastmega üle.

Vutimuna keetmine: pane munad külma vette keema, keeda 4 minutit, hoia mune 4 minutit veel kuumas vees ja seejärel ehmata. Kui koorimisel jäävad kooretükid muna külge, loputa munad jooksva vee all ja kuivata.

Ceasari salati retsept vutimunadega on pärit 23. mai 2002. a. Terevisiooni saatest (ETV).

Vutimunad sojakastmes

4 inimesele:

  • 12 vutimuna
  • 2 spl sojakastet
  • kaneeli
  • suhkrut
  • musti teelehti
  • soola

Vutimunad asetada potti külma vette, lasta keema, alandada temperatuuri ja keeta veel 8 minutit. Vesi ära kallata, vutimune veeretada, nii et koored kergelt pragunevad. Seejärel asetada vutimunad näputäie teelehtede, sojakastme, näpuotsatäie soola, suhkru ja kaneeliga kastrulisse. Katta veega ja umbes 1/2 tundi keeta. Vedelik ära kallata, vutimunad koorida, jahutada ja serveerida.

Täismehe hommikueine

  • 8...12 vutimuna
  • 80...120g viilutatud suitsupeekonit
  • tilli
  • aroomisoola
  • rohelist sibulat

Võta 20 cm läbimõõduga pann, pane peekoniviilud praadima, löö munad kaussi, mõne hetke pärast võid munad pannile valada; kui munavalge hakkab hüübima, võta pann pliidilt, lisa tillipulber ja roheline sibul, maitsesta soolaga. Söö kõrvale sepikut või heledamat teraleiba, rüüpa kohvi.
Kui sel päeval jääb lõunasöök vahele, siis sa seda enne õhtut ei märkagi...

Vutimunad "salsa rosa-s"

4 inimesele:

  • 12 vutimuna
  • 1 kl majoneesi
  • ketšupit

Vutimunad keeta ja koorida."Salsa rosa" jaoks ketšup majaoneesiga vahekorras 1:5-le (üks osa ketšupit : 5 osa majoneesi) segada. Kaste jagada vaagnale 1 cm kihina. Vutimunad asetada ühtlaselt kastmesse (teravik üles). Ca 1 tund külmkapis jahutada. Serveerida eelroaks koos värske valge veiniga.

Vutimunade keetmine

Aseta vutimunad külma veega täidetud potti ja pane keema. Kui vesi hakkab keema, on vutimuna veel vedel; 1,5 minutit keemist annab kõva muna laua tarbeks; 5 minutit keenud muna on sobilik edasiseks töötlemiseks – konserveerimiseks, veeretamiseks segudes/kastmetes, et küpsetada. Keemise ajal tuleb mune aegajalt segada, et munakollane ei vajuks ühele küljele.

Vutimuna tuunikalakastmes

4 inimesele:

  • 12 vutimuna
  • 1 karp tuunikala (300 g)
  • 300 g mahedat juustu

Vutimune keeta 3 minutit ja koorida. Kastme jaoks segada võrdsetes osades tuunikala (õli ära kallata) ja sulatatud juustu. Kaste 1 cm kihina taldrikusse kallata, vutimunad terava otsaga üles kastmesse asetada. Hoida külmkapis 1 tund. Pakkuda eelroaks värske valge veini kõrvale.